KONYA (İGFA) –Türkiye’nin değerli tarım üretim merkezlerinden birisi olan Konya’da çiftçi buğday, arpa ve mısırın akabinde şeker pancarında da umduğu alım fiyatını bulamadı.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı 2023 yılı şeker pancarı alım fiyatını ton başına bin 855 lira olarak açıklamıştı. Fiyatın açıklanmasının akabinde Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici de şeker pancarlarını teslim etmek üzere Ilgın Şeker Fabrikası önünde bekleyen çiftçileri ziyaret etti ve açıklanan fiyatı nasıl bulduklarını sordu.
“ÇİFTÇİ OLARAK ŞAD DEĞİLİZ”
Ekici’ye keder yanan çiftçiler, fiyatın çok düşük olduğunu ve ziyan ettiklerini tabir etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenen bir çiftçi, fiyattan şad olmadıklarını kaydetti. 16 polar kriterinin de 12 polara düşürülmesi davetinde bulunan çiftçi, “İktidara ve Sayın Cumhurbaşkanımıza buradan söylüyoruz. Çiftçi olarak şad değiliz. Bu fiyatın en az 2 bin 500 lira olmasını istiyoruz. Birde şeker poları 16 polardan baz alınmayacak. Bunun katiyen 12 polara düşürülmesi lazım. Bu fiyatlarla biz seneye ekim yapamayız. Mazot geçen sene 20 liraydı şu an 41 lira. Şeker pancarında şu an açıklanan 16 polar bin 750 lira. Bizim şeker 12-23 geldiğinden ötürü bizim alacağımız fiyat bin 300-bin 350 lira. Bu da geçen yılın fiyatı. Bu da ziyan. Mazot 41 lira, seçimden sonra da 50-60 diyorlar. Aslında parayı alıncaya kadar para bitiyor” yorumunda bulundu.
“BATAĞIN İÇİNDEN ÇIKAMIYORUZ”
Bir öteki çiftçi ise yetkililerden kendilerine dayanak verilmesini istedi. Çiftçinin borç batağında olduğunu kaydeden çiftçi, şu sözlerle sitem etti:
“Şu an çiftçi batak duruma düşmüş, burada herkesin kendisine nazaran borçları var. Cumhurbaşkanımızdan, vekillerimizden bir umut bekliyoruz lakin şu anda bize kimse yandaş olmuyor, büsbütün de sırtımıza biniyor. 80 milyon insan var, 20 milyonu üretim yapıyor, bize yetişemiyoruz. Keşke yaptığımızı destekleseler daha hoş olacak ancak o denli bir şey yok. Burada halinden şad adam varsa görüşelim. Yetiştiremiyoruz, yetiştirsek de para yapmıyor. Biz ailecek tarladayız. Ellerimiz çamurlu, gözlerimiz yorgun, gönüllerimiz yufka lakin bizim. Biz tekrar buraya geliyoruz zira mecburuz. Niçin? Mecbur bu türlü geçinmek zorundayız. Lakin biraz takviye çıksın ya, çok şey istemiyoruz ki. Yetiştirdiğimiz vakit 2 katını vereceğim desin, daha hoşunu yetiştirelim. Yok abi, düşüyor sırtımıza tepinip duruyoruz. Batağın içinden çıkamıyoruz. Benim yaşım 33, ağabeylerim kardeşlerim var. Ben bu sene sahiden yıldım. Hoş paralar kazınıyor muyduk, kazanıyorduk lakin bu yıldan sonra nitekim bitti. Ben zevk almıyorum, buraya kahrımdan geliyorum. Buraya 10 gündür kahrımdan geliyorum. Buradaki herkesin anneleri, kardeşleri tarlada yatıp kalkıyor. Ne gerek var?”
“BÖYLE GİDERSE 2 SENEYE ÇİFTÇİ KALMAZ”
Çiftçinin artık üretimden uzaklaşarak parasını kur muhafazalı mevduat hesabına yatırdığını söz eden bir diğer çiftçi ise, bu biçimde devam etmesi halinde 2 yıl içerisinde üretim yapacak çiftçinin kalmayacağını belirtti. Çiftçilerin ince hesaba başladığını söz eden üretici çiftçi, “Ne yapıyor biliyor musun? ‘Satacağım, kur muhafazaya götürüp yatıracağım. Yatarım ’ diyor arkadaş ya… ‘Motorum 2 milyon, otomobilim 5 milyon yatırırım kur muhafazaya niçin uğraşıyım’ diyor. Civar köylerin birçoklarında bunu yapan var. Bu türlü devam etsin, 2 sene sonra çiftçi de kalmaz. Herkes satar işine bakar. Bu türlü giderse 2 seneye kadar burada çiftçi de üretici de kalmaz” değerlendirmesinde bulundu.
“ÇİFTÇİMİZ ÜRETİM GÜCÜ AÇIKLANAN FİYATLA BERTARAF EDİLMİŞTİR”
Çiftçilerin artan mazot, personellik ve gübre dikkati çeken Hasan Ekici, “ Geçen sene pancarın tohum fiyatı yaklaşık bin lirayken bu yıl 2 bin 500 lira civarında olmuş. Yaklaşık yüzde 150’lik bir artış var. Yeniden geçen sene bir emekçinin günlük yevmiyesi 200 -250 lirayken 500 liraya çıkmış. Tekrar orada da yüzde 100’ün üzerinde bir artış var. Yeniden en değerli girdi mazot girdisi. Mazot geçen sene 17-18 lirayken bugün 41 liraya çıkmış. Yeniden yüzde 100’ün çok üzerinde bir artış. Gübrede de yüzde 100’ün üzerinde bir artış var. Yani tüm girdilerde yüzde 150-200’e varan artış varken çiftçinin ürettiği şeker pancarında yüzde 28’lik bir artış hangi akıl, hangi mantık hangi hesapla açıklanabilir. Burada açık bir formda çiftçimizin alım gücü, refahı ve üretim gücü maalesef açıklanan fiyatla bertaraf edilmiş. Münasebetiyle birinci sonuç, Türk Şeker’in Tarım ve Orman Bakanlığı’nı 16 polar için açıklanan bin 855 lira fiyatı güncellemesini ve asgarî 2 bin 200- 2 bin 300 bandına çekmesini çekilmesini çiftçilerimiz bekliyorlar” tabirlerini kullandı.