Edirne’de ‘taş ocakları’ davası sürüyor

Erdoğan DEMİR / EDİRNE (İGFA)- Keşan’da yerleşim alanlarına 160 metre uzaklıkta bulunan ve geçtiğimiz yıl yine faaliyete geçerek 2 ay boyunca patlatmalı olarak çalıştığı tez edilen taş ocağı bölge halkının büyük yansısına neden olmuştu.,

Aşağı Zaferiye Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar, ocağın çalıştığı müddet boyunca basın açıklamalarıyla reaksiyonlarını lisana getirdi.

Mahalleli bu süreçte taş ocağı için verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararını iptaline yönelik de Edirne Yönetim Mahkemesi’ne başvurarak dava açtı.

DURUŞMA EDİRNE MAHKEMESİNDE GÖRÜLDÜ

Konuyla ilgili duruşma Edirne Yönetim Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya mahallelilerin avukatı Bülent Kaçar, davacı vatandaşlar, BOTAŞ ve Etraf ve Şehircilik Müdürlüğü avukatları ile BOTAŞ Mühendisi katıldı.

Davada Avukat Kaçar, taş ocağında projede taahhüt edilenin tersine patlatmalı olarak taş çıkarıldığını ve bölge halkının etkilendiğini öne sürdü. Davalı BOTAŞ avukatları ise bölgede yalnızca 2 ay çalışma yapılıp tamamlandığını belirterek davanın konusuz kaldığını belirtti. Duruşmada BOTAŞ mühendisinin projeyle İngiltere’den en çevreci proje mükafatını aldıklarını söylemesi ise vatandaşların reaksiyonuna yol açtı.

MAHKEMENİN İPTAL KARARI VERECEĞİNE İNANIYORUZ

Duruşması sonrası basın açıklaması yapan bölge halkının avukatı Bülent Kaçar, proje evrakının eksik ve yanlış bilgiler içerdiğini, bilime alışılmamış olduğunu belirtti.

Kaçar, “Eksik ve yanlış bilgilere içeren, ivedilikle hazırlanmış proje tanıtım evrakına verilen, Edirne Valiliği’nin bu projeyi ÇED’den kaçırmaya dair kararı uzman raporuyla da sabit olduğu üzere bilime alışılmamıştır. Edirne Yönetim Mahkemesi’nin de bu hukuka karşıtlığı, iptal kararıyla kanıtlayacağını düşünüyoruz. Hukuka inanıyoruz zira Keşan kamuoyu bu hukuksuz projenin, o vakitler engellenmesi için çok eforlar gösterdi, büyük emekler verdiler. Ortadan geçen vakit içerisinde BOTAŞ ve Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı avukatları da itiraf ettiği üzere; ‘biz işimizi bitirdik, bu alandan çekildik, dava konusuz kalmıştır’ üzere afaki savunmalarla bu davamızı boşa çıkarmaya çalışsalar da, Keşan halkı davasına sonuna kadar sahip çıkıyor. BOTAŞ’ın Saros FSRU limanına taş taşımak için Keşan halkını hiçe saydığı bu proje tanıtım evrakı ve idari kararı Edirne Yönetim Mahkemesi’nin iptal edeceğine inanıyoruz” dedi.

GERÇEK MÜKAFATI MAHKEME İPTAL KARARIYLA VERECEKTİR

Projeyle ödül alındığının tabir edilmesine de reaksiyon gösteren Kaçar, “Ben hangi mükafatı aldıklarını anlayamadım zira bu İngiltere’den ödül aldıklarını belirten anlaşılmaz laflar ettiler. Şayet bu eksik ve yanlış proje tanıtım belgesine sahip, Keşan halkını bu kadar telaşa düşüren bir projeye İngiltere’den ödül aldılarsa başlarına koysunlar. Fakat gerçek notu halkımız aslında BOTAŞ’a da, bu yönetime de vermiştir. Umarız Edirne Yönetim Mahkemesi de vereceği iptal kararıyla gerçek mükafatı halkımıza verecektir” diye konuştu.

BÖLGE KEŞAN’A YİNE KAZANDIRILMALI

Yukarı Zaferiye Mahallesi Muhtarı Nedim İşlek de, çocukluk ve gençliklerinin geçtiği bölgenin korunması gerektiğini kaydetti. İşlek, “Buradan çıkan taşların kamyonlarla FSRU’ya götürülmesi sırasında, okul önünden geçtiler ve çocuklarımız da mağdur oldu. Bunun iptal edilmesi lazım, o bölgenin Keşan’a tekrar kazandırılması lazım. Çok pahalı bir bölge zira Keşan o tarafa yanlışsız genişliyor. Tam hudut bölgemizde, ormanla iç içeyiz” sözlerini kullandı.

Eğitim Sen Keşan Temsilciliği Lideri Vedat Bulut da projede en çok mağdur olanın öğrenciler olduğunu belirtti.

Bulut, “Burada bu türlü bir proje geliştirmişler lakin bu projenin içerisinde hiç insan yok. Çocuklar tam üniversite imtihanlarına hazırlanırken mahvoldular. Düşünün; sizin üst katınızda bir matkap, delgeç çalışıyor ve siz aşağıda imtihanlara hazırlanıyorsunuz, ders çalışıyorsunuz, ödevlerinizi yapıyorsunuz. En çok mağduriyeti yaşayan öğrencilerimizdir, hastalarımızdır. Mahalle halkı esasen tozdan balkonlarına çıkamadı. Çocukların yaşadığı mağduriyet ise hiç giderilemez. Bir şey yapmadık diyorlar siz orada gazoz kapağı mı patlattınız? Çocuklarımızın mağduriyetini gideremezsiniz” dedi.

Tarafları dinleyen Yönetim Mahkemesi’nin 15 gün içerisinde karar vererek, taraflara iletmesi bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir